Technology

Waarom zou je tweefactorauthenticatie aan moeten zetten?

Met de toename van online mogelijkheden ontstaan er meer kansen voor criminelen om op slinkse wijze vertrouwelijke informatie afhandig te maken.
Je kunt je hier goed tegen wapenen door als extra beveiliging de tweefactorauthenticatie in te stellen.
Hiermee kun je een hoop ellende voorkomen en blijven jouw gegevens veilig.

Wat houdt een tweefactorauthenticatie in?

Een tweefactorauthenticatie (2FA) is een manier van inloggen, waarbij gebruikgemaakt wordt van twee afzonderlijke factoren om op deze manier jouw privé-gegevens extra te beveiligen.
Voor het instellen van de tweefactorauthenticicatie kun je kiezen uit:

  • een pincode of wachtwoord die alleen jij weet
  • een token of telefoon die alleen jij hebt
  • herkenning via jouw gezicht, vingerafdruk of je iris (biometrie)

In de meeste gevallen wordt gekozen voor een wachtwoord, waarbij per sms een authenticicatiecode wordt toegestuurd. Je kunt echter ook kiezen voor een manier die beter bij jou past. Bij herkenning via jouw lichaamskenmerken (biometrie) wordt hacken al een stuk lastiger. Een kwaadwillende kan hier immers niet zomaar gebruik van maken.

Waarom een tweefactorauthenticatie toepassen?

Als je een wachtwoord hebt gekozen, is dat een goede eerste stap om je gegevens te beveiligen. Het is alleen niet waterdicht. Daar komt nog eens bij dat lang niet iedereen een moeilijk te raden wachtwoord instelt.
Met een simpel wachtwoord wordt het voor criminelen heel eenvoudig gemaakt om jouw gegevens te hacken.
Bijkomend nadeel is dat veel mensen eenzelfde wachtwoord voor meerdere doeleinden gebruiken.
Dat men bij het kiezen van een wachtwoord gebruikmaakt van cijfers, letters en bijzondere tekens is bij kwaadwillenden niet onopgemerkt gebleven.
Zij gebruiken dan ook meerdere technieken om achter de combinatie van alle tekens te komen, in de hoop jouw gegevens te achterhalen.
Om wel gebruik te kunnen maken van veel verschillende wachtwoorden voor diverse doeleinden kan het goed zijn een wachtwoordmanager in te zetten. Hiermee kun jij je wachtwoorden digitaal versleuteld laten opslaan. Je hoeft maar één enkel hoofdwachtwoord te onthouden. Met dit hoofdwachtwoord krijg je vervolgens de toegang tot de andere wachtwoorden.

Wat als je gehackt wordt?

Als jouw account in handen van een crimineel komt, kan deze zich als jou voordoen en uit jouw naam allerlei handelingen verrichten en berichten sturen.
Daarnaast heeft hij dan toegang tot jouw privé-gegevens zoals je geboortedatum, adresgegevens, banknummer en misschien zelfs tot je medisch dossier of financiële zaken.
Om die reden is een extra beveiligingsmaatregel echt aan te bevelen.

Conclusie

Een tweefactorauthenticicatie biedt absoluut extra zekerheid.
Nadeel is alleen wel dat je er een telefoon voor nodig hebt. Via de telefoon heb je tegenwoordig toegang tot onder andere:

  • social media
  • bankrekening
  • DigiD

De conclusie is dan ook dat een tweefactorauthenticicatie echt nodig is om met een veilig gevoel jouw hele digitale leven veilig uit handen van criminelen te houden. Je maakt het de kwaadwillenden op deze manier een stuk lastiger. Met een beetje geluk richten ze hun pijlen om die reden op een ander.

Comments are closed.