Gaming

Waarom is Esports zo populair?

Wat is Esports

Esports is het in competitief verband spelen van een computergame. Dit gebeurd in de regel online via de multiplay optie van de game. De softwareontwikkelaars en de organisatoren bepalen de regels van het spel. In landen zoals Amerika, China en Frankrijk is het erkend als een sport en is opgenomen in de nationale sportfederatie. Esporters gebruiken zowel een computer als console om aan wedstrijden deel te nemen. Omdat Esports een lage instapdrempel heeft kan iedereen eenvoudig meedoen op zijn eigen niveau.

Geschiedenis van Esports

Een Space Invaders wedstrijd van Atari trok in 1980 al 10.000 deelnemers. De term Esports is pas sinds de jaren 90 in gebruik. In de beginjaren werden de games gespeeld via een lokaal netwerk. (LAN) de internetverbindingen waren nog niet snel genoeg om goed online te kunnen spelen. Zuid Korea was het eerste land waar in 2000 de eerste World Cyber Games werden georganiseerd. In het jaar 2010 werden er al 260 officiƫle toernooien gespeeld. Door de opkomst van streaming content steeg de belangstelling wereldwijd. Vooral Twitch en YouTube zijn populair om games op te streamen en thuis te bekijken.

Hoe wordt je Esporter

Liefhebbers van computerspellen specialiseren zich vaak in 1 specifieke genre zoals shooters, simracing of real time strategy. Spelers kunnen zich aanmelden bij een online team om gezamenlijk wedstrijden te spelen en te trainen of doen op individuele basis mee aan online competities. Talentvolle spelers zullen opvallen en kunnen worden gescout door een talent scout. Dit kan uitmonden in een uitnodiging om professionele wedstrijden te spelen of toe te treden tot een professioneel team.

Waar komt het prijzengeld vandaan

Esports is wereldwijd uitgegroeid tot een miljoenenindustrie. In sommige competities zoals Championship Series van League of Legends krijgen de deelnemers een vast maandsalaris aangeboden door de organisatie. Organisaties van Esports evenementen verdienen geld door sponsordeals te maken of kijkers van de toernooien te laten betalen voor hun bezoek. Dit kan zowel online als tijdens wedstrijden waar de gamers in een grote hal de wedstrijden mee en bezoekers daadwerkelijk als publiek aanwezig zijn.

Voor en nadelen van professioneel gamen

Het voordeel is dat professionele gamers van hun hobby hun beroep hebben kunnen maken. Ze zijn onderdeel van een team, reizen de wereld rond en zijn soms echte beroemdheden binnen hun genre. Toppers kunnen veel geld verdienen en individuele contracten afsluiten met sponsoren. Het nadeel is dat het slechts voor een kleine groep echt haalbaar zal zijn om de top te bereiken. Esporters moeten zeer veel uren steken in hun training en hun game als een echte topsporter benaderen.

Conclusie

Esports kent een groeiende populariteit en het ligt in de lijn der verwachtingen dat de populariteit nog sterk zal stijgen. Games worden steeds realistischer waardoor ook het kijken naar Esports de status krijgt van het bekijken van een ‘normale’ sportwedstrijd. De instap drempel is laag en de verdiensten kunnen flink oplopen. Dit is wel slechts voor een kleine groep gamers bereikbaar. Voor alle andere gamers is Esports een fascinerende hobby om zowel zelf aan deel te nemen of te bekijken.

Comments are closed.