blog-afbeelding-202208221133.jpeg
Overig

Hoe verkoop je een BTW-auto?

Het verkopen van een BTW-auto is hetzelfde als het verkopen van een zakelijke auto. Bij aanschaf van de auto is BTW betaald. Wanneer dit het geval is, mag de auto gefactureerd worden door de ondernemer. Zo kan de ondernemer op een later moment de BTW terug vragen. Hiervoor dient wel een factuur opgesteld te worden door de verkoper. Ook wanneer de auto wordt verkocht aan een particulier. Dit geld ook voor bedrijfswagens. Denkt u eraan om een bus te verkopen? Controleer of er BTW is betaald bij het aanschaffen van het voertuig.

Wat moet er op de factuur staan bij verkoop auto?

Bij het verkopen van de auto bent u vrij om de waarde te bepalen wanneer u deze aan een derde partij verkoopt. Indien de koper een verbonden koper is mag de verkoopprijs niet lager zijn dan de huidige marktwaarde. Er is sprake van een verbonden koper wanneer de koper een werknemer of aandeelhouder is van uw bedrijf. Ook familieleden tot en met de vierde graad zijn verbonden kopers. Er zijn een aantal vermeldingen op het factuur nodig bij het verkopen van uw (bedrijfs)auto. Dit moet er op het factuur staan:

  • Btw-identificatienummer
  • Merk, model, type, chassisnummer en brandstofsoort
  • Datum eerste inschrijving
  • Motorinhoud
  • Het aantal gereden kilometers

Wat is het verschil tussen een marge en btw-auto?

Een nieuwe auto zal altijd een btw-auto zijn. Wanneer een particulier de auto koopt. Zal de BTW worden afgedragen aan de staat. Deze is niet meer terug te vorderen. Nadat de auto is verkocht wordt het een marge auto. Wanneer nieuwe auto wordt opgenomen in de boekhouding van het bedrijf wordt de BTW verrekend bij het aanschaffen van de auto. Zodra deze verkocht wordt dient het resterende Btw-bedrag terug betaald te worden aan de fiscus. Hierdoor blijft het voertuig een Btw-auto en is deze weer te verrekenen bij een volgende aankoop en blijft het een Btw-auto. Zodra de auto verkocht is aan een particulier is het een marge auto.

Waar kan ik mijn bedrijfsauto inruilen?

Wilt u uw bedrijfsauto inruilen? U kan uw bedrijfsauto bij uw dealer inruilen, maar ook bij sommige opkopers. Er zijn verschillende partijen door het hele land actief op het gebied van het inruilen van bedrijfsauto’s. Kies bij het inruilen van uw auto voor een betrouwbare partner. Door het inruilen krijgt u een redelijke prijs en verkoopt u zonder al te veel gedoe uw auto.

Comments are closed.