Development

Hoe kun je het beste leren programmeren?

Wat is er stoerder dan zelf leren programmeren? Zodat je je eigen apps kunt maken, of een eigen website in elkaar kunt zetten? Leren programmeren is niet zo moeilijk als het lijkt. Maar hoe kun je programmeren goed en relatief snel leren? Hieronder leggen we je de basisprincipes van het programmeren uit.

Volg online tutorials

Een van de beste manieren om snel en voldoende te leren programmeren, is door online tutorials te volgen. Tutorials zijn eigenlijk een soort korte video’s met instructies hoe je iets moet aanpakken. Losjes vertaald betekent ‘tutorial’ dan ook leerprogramma en is een instructievideo die bedoeld is om kennis over te dragen. Een voordeel van tutorials is dat ze gemakkelijk te volgen zijn en gratis op internet (zoals YouTube en op specifieke websites) bekeken kunnen worden. Vaak zijn tutorials ook actueler dan lesboeken over programmeertaal. Wil je dus snel en goed een programmeertaal leren, kijk dan naar goede online tutorials om je hiermee op gang te helpen.

Begin een projectje voor jezelf

Een van de beste manieren om te leren programmeren, is door voor jezelf een bepaald doel te stellen. Bepaal wat je precies wilt maken. Ga je voor een eigen website? Of wil je een speciale app ontwikkelen? Belangrijk hierbij is om een programmeertaal te kiezen die je aanspreekt en het jezelf in het begin niet te moeilijk te maken. Kies bijvoorbeeld niet voor een ingewikkelde programmeertaal als Python, maar voor een simpeler te leren programmeertaal als HTML, CSS of JavaScript. Begin daarbij klein en leg de lat niet te hoog! Zo voorkom je dat je te hard van stapel loopt en voortijdig opgeeft. Programmeren kun je leren, maar geduld is hierbij wel een belangrijke vereiste.

Probeer alles eerst zelf te debuggen

Niemand leert zonder het maken van fouten. Zeker als je gaat leren om te programmeren, zul je in het begin fouten maken. In programmeertaal kan een typefoutje ervoor zorgen dat je code, website of app niet meer werkt. Slim is dan om zelf op zoek te gaan naar de fout die je hebt gemaakt. Dit wordt ook wel debugging genoemd: het zelf opsporen en verbeteren van programmeerfouten. Dit is de beste methode een programmeertaal te leren. Van fouten kun je namelijk leren, zeker als je programmeur wilt worden.

Volg een online cursus

Om te leren programmeren, kun je ook online cursussen volgen. Er zijn online diverse gratis programmeercursussen te vinden, die een behoorlijke kwaliteit aanbieden. Maar je kunt het natuurlijk ook nog iets professioneler aanpakken door een betaalde cursus te volgen via een onderwijsinstelling of een ICT-bedrijf. Je weet dan zeker dat je op een goede manier leert programmeren. Een voordeel van een betaalde cursus is verder dat je hiermee een diploma of certificaat kunt halen. En daarbij: als je voor een cursus betaalt, stimuleert dit ook om goed je best te doen en regelmatig met het leren van programmeren bezig te zijn.

Tot slot

Hoe je het leren programmeren ook gaat aanpakken: we wensen je veel succes. Geef in elk geval niet te snel op als je resultaten wilt bereiken!

Comments are closed.