Hardware

Hieraan kun je zien dat je een nieuwe laptop zou moeten kopen!

Hoe lang een laptop meegaat, is afhankelijk van een aantal factoren. In het algemeen kun je stellen dat een laptop die je in het hogere segment aangekocht hebt, langer meegaat dat een laptop die uit een budget vriendelijker segment gekozen is. In de kwalitatief hoogstaande, en daarmee duurdere, laptops kiezen fabrikanten voor de nieuwste technieken. Denk hierbij aan een snelle multi-core processor, een supersnelle SSD harde schijf met veel opslagruimte, extra veel werkgeheugen en niet te vergeten een accu waarmee je een volledige werkdag uit de voeten kunt. In goedkopere laptops is altijd wel op een of meerdere van deze aspecten bezuinigd. Hoe bepaal je nu of het echt tijd is voor een nieuwe laptop?

De laptop wordt steeds trager

Een veelgehoorde klacht bij een ouder wordende laptop, is dat deze steeds trager wordt. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat je halsoverkop een nieuwe aan moet schaffen. Tijdens normaal gebruik worden allerlei files opgeslagen. Hierdoor raakt het file systeem vol en wordt de laptop steeds trager. Het is aan te raden om regelmatig de harde schijf te defragmenteren en om cleaner software te draaien die overbodige files automatisch opruimt. Merk je dat de laptop ondanks deze preventieve maatregelen alsnog traag wordt, dan wordt het tijd om uit te kijken naar een nieuwe laptop.

Het scherm wordt steeds minder fel

Na verloop van de tijd zul je merken dat het scherm van je laptop aan kwaliteit verliest. Bij een goedkopere laptop zul je dit eerder zien dan bij een duurdere. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je je laptop gebruikt, of je hier wel of geen last van hebt. Als je voornamelijk zakelijk gebruik maakt van je laptop, zullen je eisen aan het beeldscherm minder hoog liggen dan wanneer je een fanatieke gamer bent of als je graag films kijkt op je laptop. Vervangen van het scherm is doorgaans economisch niet verstandig. Zodra je je gaat ergeren aan de kwaliteit van je beeldscherm, is het verstandig om je te oriënteren op een nieuwe laptop.

Nieuwe software en updates kunnen niet geïnstalleerd worden

Alle software die op een laptop draait, is afhankelijk van de in je laptop gebruikte hardware. Dit geldt ook voor updates aan bijvoorbeeld Windows, Office of je virus scanner. Als de hardware te oud wordt, zijn nieuwe software en updates niet meer compatible en kun je deze niet installeren. Als je je anti virus software niet meer kunt updaten vanwege verouderde hardware, dan is er geen andere optie dan een nieuwe laptop aan te schaffen.

Keuze nieuwe laptop

Als je besloten hebt dat je een nieuwe laptop nodig hebt, begint het selectieproces. Hoe bepaal je wat de ideale laptop voor jouw situatie is? De keuze voor jouw ideale laptop hangt voornamelijk af van hoe je de laptop wilt gebruiken. Als je de laptop voornamelijk gaat gebruiken voor standaard zaken zoals tekstverwerken en e-mailen, dan kies je voor een lichte handzame laptop die lekker lang op een acculading kan werken. Is het je bedoeling om zware grafische toepassingen te draaien, dan leg je de nadruk op processorkracht en werkgeheugen.

Comments are closed.